خودرو های وارداتی ومراحل ترخیص و پلاک گذاری

مراحل ترخیص و پلاک گذاری خودرو های وارداتی

هنگامی که جلوی بنگاههای فروش ماشینهای خارجی می ایستیم و قیمت های سرسام آور ماشینها را می بینیم که یکی بر یکی سبقت می گیرند و به این فکر می افتیم که خود اقدام به واردات خودروی دلخواه خود بکنیم تا با قیمت مناسب تری بتوانیم سوار ماشین مورد علاقه ی خود شویم.  به همین دلیل بهتر است افرادی که اقدام به این کار میکنند اطلاعات کافی و جامعی از هزینه ها و چگونگی واردات خودرو داشته باشند. در این مطلب ما اطلاعات مفیدی را از نحوه ی ترخیص و پلاک گذاری خودرو های وارداتی در اختیار شما قرار میدهیم با این مقاله ی سایت بازرگانی بهرام دیزل همراه باشید.

 آیین نامه واردات خودرو

در روز ۳ شهریورماه بعد از گذشت چندماه از ابلاغ قانون واردات خودرو ،جزئیات مصوبه واردات خودرو توسط هیات وزیران به تصویب رسید و معاون اول رئیس جمهور مصوبه نهایی را به کلیه سازمان‌ها شامل وزارت صمت، وزارت کشور، وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد ابلاغ کرد. که به جزئیات این آیین‌نامه در زیر اشاره شده است:

  1. واردات ماشین فقط برای خودروهای پایین‌تر از ۲۰ هزار یورو (فوب) مجاز است. البته اولویت با خودروهای کمتر از ۱۰ هزار یورو (فوب) است.
  2. تخلیه خودرو بدون ثبت سفارش و تخصیص ارز ممنوع میباشد.
  3. خودروهای وارداتی تنها در بورس کالا عرضه می‌شوند.
  4. ارزش گمرکی بر اساس ماده ۱۴ قانون امور گمرگی محاسبه می‌شود.
  5. تخلیه خودرو بدون ثبت سفارش و تخصیص ارز ممنوع است.
  6. وزارت صمت باید با هدف توسعه تولید خودروهای اقتصادی (حداکثر ۱۰ هزار یورو)، مشوق‌های سرمایه‌گذاری و تولید را پیش‌بینی کند. همچنین وزارت صمت باید اقدامات مورد نیاز برای هدایت بخشی از واردات به سمت تولید و افزایش تولیدات داخلی را در دستور کار قرار دهد. برنامه تولیدات داخلی واردکنندگان موضوع این بند، باید توسط وزارت صمت تایید شود.
  7. کارگروهی با مسئولیت وزارت صمت و عضویت وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه موظف است نرخ سود بازرگانی خودروهای وارداتی را بر حسب ارزش تعیین کند. نرخ سود که مابه‌التفاوت قیمت پایه با قیمت پایانی در بورس کالا است، باید عادلانه باشد.
  8. کارگاه مذکور می‌تواند سود بازرگانی علی‌الحساب در زمان ترخیص و همچنین سود بازرگانی قطعی در زمان فروش را تعیین کند.
  9. کارگروهی با مسئولیت وزارت صمت و عضویت وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه موظف است نرخ سود بازرگانی خودروهای وارداتی را بر حسب ارزش تعیین کند. نرخ سود که مابه‌التفاوت قیمت پایه با قیمت پایانی در بورس کالا است، باید عادلانه باشد.
  10. واردات خودروهای سواری به‌ صورت سرمایه‌گذاری خارجی (با تأیید سازمان سرمایه‌گذاری خارجی)‌ تنها برای استفاده در شبکه حمل‌ونقل عمومی مجاز است.
  11. وزارت صمت باید هر ۳ ماه یک بار، گزارش اجرای این تصویب‌نامه را به ستاد هماهنگی اقتصادی دولت ارائه کند.
  12. سقف منابع ارزی برای واردات خودرو به جز سرمایه‌گذاری خارجی، حداکثر معادل یک میلیارد یورو است.
  13. منابع ارزی مورد نیاز از محل صادرات، رمز دارایی سرمایه‌گذاری خارجی (با تایید سازمان سرمایه‌گذاری خارجی) و دیگر منابع مورد تایید بانک مرکزی تامین می‌شود.
  14. وزارت صمت با همکاری بانک مرکزی دستور‌العمل اجرایی این مصوبه، مانند چگونگی تامین و تخصیص ارز،‌ مشخصات فنی،‌ خدمات پس از فروش، انتقال فناوری و تعیین صلاحیت‌های فنی و حرفه‌ای واردکنندگان را تدوین و ابلاغ می‌کند.
  15. خودروهای وارداتی در مناطق آزاد تجاری – صنعتی تنها منحصر به خودروهای هیبریدی یا برقی است. راه‌اندازی و سرمایه‌گذاری ایستگاه‌های شارژ با واردکنندگان خودرو است.

ترخیص خودرو از گمرک

مهم‌ترین و اصلی ترین مرحله در فرایند واردات خودرو ترخیص خودرو از گمرک است. گمرک هر کشور وظیفه کنترل واردات و صادرات کالاها از مرزهای آن کشور را بر عهده دارد و قاعده ی گمرک ایران نیز همینطور است. نظارت بر چگونگی عملکرد واردکنندگان و صادرکنندگان و کالاهای وارداتی و صادراتی و همینطور سازگاری آنها با سیاست‌های دولت، قوانین و مقررات مربوط به قاچاق، اخذ حقوق گمرکی، انجام تشریفات قانونی برای ترخیص و… از مهمترین وظایف گمرک به حساب می آیند. فرایند ترخیص خودرو از گمرک شامل چند مرحله می‌شود که واردکنندگان نیز ملزم به پیروی از آن‌ها هستند.

مرحله اول: ترخیص از گمرک
 
1. تهیه مجوز واردات: برای وارد کردن خودرو، باید از سازمان‌های مربوطه مانند سازمان صنعت، معدن و تجارت مجوز واردات دریافت کنید.
2. حمل خودرو به گمرک: پس از دریافت مجوز واردات، خودرو به گمرک مقصد حمل می‌شود.
3. ارائه مدارک: باید مدارک لازم شامل مجوز واردات، اسناد حمل و نقل، فاکتور خرید، و … را به گمرک ارائه دهید.
4. ارزیابی و تعیین عوارض: گمرک خودرو را ارزیابی می‌کند و عوارض گمرکی، مالیات، و سایر هزینه‌ها را تعیین می‌کند.
5. پرداخت هزینه‌ها: هزینه‌های مربوطه به ترخیص خودرو را باید پرداخت کنید.
6. ترخیص خودرو: پس از پرداخت هزینه‌ها، خودرو از گمرک ترخیص می‌شود.
 
مرحله دوم: پلاک گذاری
 
1. دریافت گواهی استاندارد: پس از ترخیص خودرو از گمرک، باید از سازمان استاندارد گواهی استاندارد دریافت کنید.
2. دریافت گواهی فنی: از سازمان‌های مربوطه مانند سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای، گواهی فنی خودرو را دریافت کنید.
3. ثبت نام در سامانه‌های مربوطه: در سامانه‌های مربوط به پلاک گذاری مثل سامانه راهور ناجا ثبت نام کنید.
4. پرداخت هزینه‌های مربوطه: هزینه‌های مربوط به پلاک گذاری را پرداخت کنید.
5. دریافت پلاک: پس از انجام تمام مراحل بالا، پلاک برای خودرو صادر می‌شود.
 
نکاتی مهم:
 
* قوانین و مقررات مربوط به واردات و پلاک گذاری خودروها به طور مداوم در حال تغییر هستند.
* برای اطلاع دقیق، بهتر است با سازمان‌های مربوطه مانند سازمان صنعت، معدن و تجارت، سازمان استاندارد، سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای، و سامانه راهور ناجا تماس بگیرید.
* و یا از یک متخصص در زمینه واردات و ترخیص خودرو کمک بگیرید.
 
نکات تکمیلی:
 
* نوع خودرو های وارداتی: نوع خودرو (بنزینی، دیزلی، برقی) نیز مراحل و قوانین خاص خود را خواهد داشت.
* سال ساخت: سال ساخت خودرو نیز در مراحل ترخیص و پلاک گذاری تاثیر دارد.
* محل واردات: محل واردات خودرو (بنادر) نیز بر مراحل ترخیص و پلاک گذاری تاثیر دارد.

بارها ممکن است این سؤال برای شما به وجود آید که چرا یک خودروی ۱۰ هزار دلاری با قیمت حداقل دو برابر روانه بازار خودرو کشور می‌شود. از دلیل اصلی افزایش قیمت خودروهای خارجی  فیلتر گمرک و اجرای تعرفه‌های وارداتی به حساب می‌آید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *